ponedjeljak, svibnja 16, 2011

Rabaradabra muffini

Opće je poznata pojava u našoj obitelji da, kad nešto kupimo na pazaru što nam se sviđa, samo je pitanje mjeseca kada će moji roditelji to posaditi u vrtu. Njihova je filozofija „ako je netko drugi to mogao uzgojiti, zašto ne bismo i mi?“. Po principu APP (ako prođe – prođe) kod nas su tako posađene mnoge biljke, od kojih neke nisu bile uspješne (korijander), a neke su totalno iznenadile (jagoda mjesečarka), neke su tipične za ovo podneblje (artičoka, šparoge), a neke baš i ne (crveni ribizl, aronija, avokado..). U ovu posljednju skupinu uspješnih i neuobičajenih biljki spada i rabarbara.
Mala digresija: kad spomenem rabarbaru, uvijek se sjetim našeg prijatelja Damira, koji je mene i muža, dok sam bila trudna, nagovarao da djetetu damo to ime, uvjeren da će u kombinaciji s našim prezimenom, koje isto sadrži slovo R, biti prava bomba.
Nazad prema temi, ima taj jedan čovjek na splitskom pazaru koji uvijek ima najbolji štand. Osim uobičajenih namirnica, kod njega se može naći i raznih začina (kao ranije spomenuti korijander) i biljki koje ostali ne drže, a koje on sve sam uzgaja (dakle ne kao što u Mercatoru možete sve naći). Tako smo par puta naišli i na rabarbaru, koja naravno uopće nije jeftina, ali se pokazala skroz fina u običnim biskvit-kolačima.
„ako to može Vlado uzgojit, mogu i ja“, rekla je moja mama i kupila sjeme. I stvarno, raste rabarbara ispod šljive. Prilično je neugledna ustvari, ima velike listove, a za kolače se koriste samo crvenkaste stapke. Ali poslužila je jučer za jedne fine i sasvim jednostavne muffine.
Ove mjere koje dajem u receptu meni su dale 9 muffina, ali sam pekla u novim ultrasuper silikonskim kalupima (hvala, mama), koji su malo veći od uobičajenih koje sam vidila na našem tržištu, možda bi vama rasteglo do 12 komada. Šalica koju sam koristila je mala kinder-lada šalica koja se vidi na slici.



Sastojci:
3 jaja
6 velikih žlica šećera
1 šalica integralnog brašna
1 šalica bijelog brašna
Prašak za pecivo
Pola šalice ulja
Pola šalice jogurta
Pola naribane jabuke (može i cijela, ja sam je podijelila sa Bubamarcem)
1 šalica nasjeckane rabarbare (5 stabljika)
Malo (ili puno) cimeta

Nema neke velike filozofije, samo pomiješati sve sastojke. Ja sam pola rabarbare umiješala u tijesto, a dio stavila na vrh muffina. Po želji, na kraju se mogu posuti šećerom u prahu.



Ispalo je da se Bubamarcu nisu baš svidili, mislim da ga je odbio cimet, tako da ćemo ga idući put preskočit. Ali rabarbara ima taj neki limunkast okus pa baš fino idu zajedno.
Eto, enjoy. Nije kolač koji mami uzdahe kao nekakva torta sa sirom i jagodama, ali je kolač koji može poslužiti i kao doručak.

4 komentara:

Prirodna kaže...

predobar recept, hvala što si ga podijelila s nama :) :)

Vera kaže...

ne mogu zamisliti da bi tako nazvala svoje djete, to mi nije uopce za ime ...
inace ova rabaraba sam vidjela u prodavnice i nisma nikad znala kako to skuhati, a niti kraju pameti nije mi bilo da je to za kuhanje slatke stvari..prosvjetlila si me!
idem i ja posaditi :)

Anonimno kaže...

Odličan recept Tenchee!
Lijep pozdrav:)

Jolanda kaže...

Ovo se mora probat:)) Hvala za recept.
Lp

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails