četvrtak, veljače 24, 2011

Zdravo po malo

Kad je Bubamarac tek počeo jesti pravu hranu, bila sam sva nabrijana kako ću ga hraniti zdravo. Usta su mi bila puna riječi poput "quinoa" i "amaranth", a apsolutno sam zazirala od raznih kupljenih pudinga i čokolada koje se reklamiraju da su "baš za djecu jer imaju puno kalcija", a ustvari su table šećera sa bojama i konzervansima.
Srećom, stvarni život ispuše te pretjerano entuzijastične balone, i ja sam u međuvremenu napravila korak-dva prema konformizmu, pa moje dijete povremeno čak i :shock: jede čokoladu (samo malo!).
U cijeloj toj zdravo-nezdravoj raspravi, evo moje filozofije: ako možemo neke nezdrave navike zamijeniti zdravima - to već vrijedi. Recimo, umjesto slatkiša i čipsa grickati suho voće.Obično grickamo ono što imamo doma, a ako na neki dan baš želimo čokoladu, a ne brusnice, otić ćemo do dućana po čokoladu i to je već okej.

Budući da Bubamarac jedno vrlo živahno stvorenje, trebaju mu neki snackovi između obroka, pa mu često dajemo neke keksiće, koji su uglavnom napravljeni od bijelog brašna, maslaca i šećera. To sam vidjela kao zgodan prozor da se ubaci malo više cjelovitih žitarica u prehranu, tako da napravim jednostavne i relativno zdrave kolačiće. Tako je nastao ovaj recept za waffle od heljdinog brašna:


2 jaja
3 kašike šećera
250g pomiješanog heljdinog i bijelog brašna (recimo u omjeru 2:1)
pola praška za pecivo
125g maslaca (otopljenog)
1 žlica meda (ja je stavim da se opusti skupa s onim maslacem)
sok od jedne naranče, ribana korica naranče i limuna
prema želji malo jogurta ili vrhnja, jednom sam naribala i pola jabuke unutra


Kao što vidite, recept nije baš skroz zdrav, ja volim umiješat malo bijelog brašna u ova integralna jer mi inače bude pretvrdo i prejako. Heljda nema neki jak okus, i waffli su taman zgodne veličine za zgrabit jednog usput, tako da brzo nestanu. Dovoljno da nema šanse da ih uslikam, to je sigurno. A da ne kradem sad tuđe slike, amo jedan post bez fotki.

2 komentara:

jubistacha kaže...

Odlična ideja Tena. Ja imam djevojčicu od godinu dana i tražim "zdrave" snackove. Ne dajem joj kupovne keksiće jer ih ni mi ne volimo jesti!

heklica kaže...

Nad mojim bi se prehrambenim navikama zgrozili svi pobornici zdrave ishrane, ali ovaj ću recept pribeležiti :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails