četvrtak, veljače 14, 2013

Klice pšenice i slanutka

Iako čak i mi uzgajamo najzimskije temperature ovih dana, ja sam, napredna kakva jesam, sva u proljeću. Između ostalog, u proljeće me uhvati želja za zdravijom hranom, a kada me češnjak i luk u hladnjaku, a krumpiri u podrumu podsjete da se priroda budi i klija, sjetim se da bih rado jela klice.
Klice sam probala kupovne još davno, nekoliko vrsta. Alfa alfa i rotkvica su preljute za moj ukus, sojine klice su mi odlične (i u varivima, umacima) ali sam ih pronalazila samo u teglama i konzervama nikad svježe. Favorit su mi pšenične klice, one su blage, čak i slatkaste. Pa sam ih jednom prije par godina krenula uzgajati u teglama.
Ove sam godine isto krenula po pšenicu, ali je nisu imali pa sam umjesto nje uzela pir. Pir je prilično sličan pšenici, ali zdraviji. Zato sam očekivala da će i klice biti sličnog okusa, pokazalo se - opravdano.
Par dana kasnije kuhala sam slanutak za ručak, pa sam šaku slanutka isto ostavila za klijanje, a slično namjeravam napraviti i sa lećom (ne želim baš imati previše klica u isto vrijeme pa da propadnu, tako da leća malo čeka).



Za one koji ne znaju, proces uzgajanja klica je maksimalno jednostavan. Možete uzgajati vjerojatno bilo koju žitaricu ili grahoricu. Sve što vam treba je jedna tegla, gaza ili komadić stare krpe, i šaka zrnja. Zrnje koje želite uzgajati stavite na 8-12 sati u vodu da se natopi. Preporuka je da ide do trećine visine tegle, da ima prostora za klijanje. Nakon toga ga isperete, izvadite eventualna loša zrna, i ostavite vlažno, ali ne da pliva u vodi, te pokrijte mokrom krpom ili gazom.Dalje ga trebate samo ispirati jednom do dvaput dnevno, da bude uvijek vlažno, ali da ne uhvati plijesan, i čekati dok ne narastu klice od 5-6 cm.
Moj je slanutak puno brže proklijao od pira (i puno su mu više narasla zrna), ali računajte da im treba otprilike tjedan do deset dana. Kad su gotove, možete ih držati u hladnjaku u zatvorenoj posudi nekoliko dana.



Jedno važno upozorenje: možda vam je to logično, ali svejedno želim naglasiti da za ovu svrhu koristite isključivo zrnje koje se prodaje za jelo. Dakle, nemojte ni slučajno uzgajati klice od pšenice koja vam je ostala neposađena od Božića, a ne znate joj porijeklo, jer je vjerojatno tretirana raznim opasnim kemikalijama.



Kako se te klice uopće jedu?

Svakako. Ja ih najviše volim same - uzmem prstohvat i sažvačem u prolazu. Idu dobro u sendviče, salate, razna variva i umake, a viđam ih i u receptima za juhe. Neki ljudi od pšeničnih klica miksaju sokove, kažu da su im one najbolje jer su tako slatkaste. Slažu se sa svačim i nikako mi nije jasno kako se nisu više zastupljene u našoj prehrani.
Osim, naravno, što mnogi ljudi kad čuju klice, prvo pomisle na - prenosnike bolesti.


Broj komentara: 10:

amela kaže...

e neki sličan tekst tražim već duže vrijeme.Velika hvala i još veći pozdrav.

Phoenix kaže...

Redovno ih pravim i baš sam namjeravala napisati ovakav jedan post.
Mi ih u obitelji svi jako volimo.
Lako je uzgojiti a o hranljivosti klica ne treba puno govoriti...
Lijep tekst, slike...hvala
LP

Marinica kaže...

Super post :) Nešto sam naučila i baš je zanimljivo :) Sad kad vidim kako je to jednostavno napraviti i ja se pitam zašto nisu klice puno više zastupljene u našoj prehrani..

Anonimno kaže...

ja sam do sada probala samo sojine i to iz konzerve i svidile su mi se. Jel' se jede i zrno ili same klice?

tena kaže...

Tina, jede se sve, kao na slici na plavom tanjuriću, dakle zrno i korijen i biljčica koja ide prema gore, i u slučaju pšenice i pira sve skupa ima slatkast okus. Klice slanutka su dosta tvrde, pa ih treba skuhat ili ispeć prvo

mmirandam kaže...

Bome, bome, svašta čovik kod tebe može naučit :).Nažalost, u mojoj prehrani uopće nisu zastupljene, ali kad vidim sve oko prehrambene industrije i najpametnije će nam bit da sve što možemo sami uzgojimo :).
Ovo mi i mogla probati kad već nije komplicirano.

tena kaže...

Nisam stigla uslikat, ali uzgojila sam i klice leće, one su mi još i najbolje. Pospem ih lipo po salati, ubacim u sendvič.. bile su gotove za tri-četiri dana

Olivera kaže...

Hvala na edukativnom postu. Do sada nisam uspela pronaci ovako lep i sazet opis o nacinu uzgoja klica.
Probam!

Unknown kaže...

As reported by Stanford Medical, It's indeed the ONLY reason women in this country live 10 years more and weigh on average 19 kilos less than us.

(And really, it is not related to genetics or some secret exercise and really, EVERYTHING to "how" they eat.)

P.S, I said "HOW", not "what"...

TAP on this link to reveal if this easy test can help you unlock your real weight loss possibility

Anonimno kaže...

Trebaju li se klice i slanutak prokuhati prije konzumiranja?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails