petak, veljače 08, 2013

Chevron džemper Sarah Lund - luda avantura


Baš sam sjedila , vrtila prstima i razmišljala šta bih plela, kada mi je prijateljica ukazala na dansku kriminalističku seriju Forbrydelsen. Glavna uloga u seriji je neodoljiva prilično autistična detektivka Sarah Lund, a glavna sporedna uloga su njeni pleteni džemperi.
Tako mi je prijateljica otvorila oči da vidim kako Europa naprosto ludi za njenim džemperima. I stvarno, ne samo Sarini, i druge junakinje u seriji nose lijepa pletiva, a posebno mi je simpatično što su svi ispleteni malo većim iglama od debljine vune, pa su nekako prozračniji, a vuna uvijek neka pomalo čupava.. ma baš da krenu sline svakoj pletilji.
I tako sam krenula plesti džemper iz treće sezone, jer me sjetio na jednu maminu končanu pletenu majicu koju sam davno voljela posuđivati. Ovaj plet u V obliku baš nekako lijepo pada i, kako bi mi Splićani rekli  - figura.

Photo via wool-rocks

Tražila sam patterne po Ravelryju, ali nisam našla nikakve upute, pa sam se savjetovala sa drugim pletiljama na forumu i smislila kako bih ga mogla i sama napraviti. Pa da objavim što sam na tom putovanju naučila, možda bude drugima od pomoći, ako ništa, barem mojoj Klaudiji.
Dakle,prvo što sam napravila je da sam u vuni s kojom mislim raditi isplela jedan mali V, da uvježbam to koso pletenje i da napravim procjenu koliko očica moram postaviti. Postavila sam 30ak očica i krenula naprijed nazad, prvih nekoliko redova u rebrastom bodu 2x2, a onda sam na pravoj strani na drugoj i predzadnjoj očici dodavala po jednu očicu, a u sredini plela 3 očice zajedno. Na krivoj strani plela sam sve krivo. Već nakon nekoliko redova pojavio se željeni oblik.



Kad sam to dovršila, oprala sam pletivo u mlakoj vodi, osušila ga i onda izmjerila širinu. Broj očica podijelila sam sa širinom i dobila broj očica po centimetru, a to onda pomnožila sa svojom širinom u dijelu gdje želim da mi završava džemper. Možda ove upute izgledaju nekome prebanalno jer je očito da se tako plete džemper, ali ja sam do sada imala sljedeće korake: pronašla sam pattern, downloadala pdf, otvorila i radila šta piše.
Odlučila sam plesti u komadu, od gore prema dolje, i pokušati izbjeći šivanje ako se bude dalo. Radila sam 5 redova u rebrastom bodu, malo se uvrće pletivo pa se sad mislim da sam mogla još pokoji, ali se nadam da će to prestati kad ga operem. Nakon toga sam prešla na glatki bod, spajalicama označila kraj reda i sredinu, tako da mi spajalice dijele prednji i stražnji dio. Na drugoj i predzadnjoj očici između svake dvije spajalice dodavala sam po jednu očicu, a točno na sredini između dvije spajalice plela 3 očice zajedno. To sam radila svako drugi red, a ove između plela ravno.
Svako 6. Red, u ovom koji se plete samo ravno, oduzimala sam po 4 očice, kako bih dobila neki oblik struka. Nakon 3 oduzimanja, plela sam ravno oko6cm i onda krenula na isti takav način dodavati po 4 očice.
Odlučila sam raditi u bijeloj i sivoj, a centralna pruga će umjesto crne biti boje ciklame (nisam se mogla odlučiti za monokromatski džemper nikako,valjda jer dolazi proljeće). Širina pruga je 15 redova, osim donjeg bijelog koji je širi, ima 19 redova.


I to je to zasad. Tijelo lijepo napreduje, a oko rukava malo brinem, jer se pruge moraju „kretati“ preko rukava i tijela u kontinuitetu (to se baš ne kuži na ovoj slici). Kad riješim tu zavrzlamu, javim vam šta sam naučila. Ako me dotad ne izda srce od sve napetije serije i te lude Sare koja stalno trči za ubojicama po nekim napuštenim i jezivim mjestima.

Broj komentara: 7:

janis kaže...

Odlično napreduješ! I samo ti sve uredno zapisuj. Jedva čekam da ga obučeš, a vjerujem i ti.

Anonimno kaže...

Odlicno izgleda ! I jako inspirativan i informativan post, hvala :)

Nista bez uzorka, ja nista ne pocinjem bez njega :) I slazem se sa Janis :)

pckristina kaže...

Oho, izašla je već treća sezona? Super! Ja sam se cele dve oduševljavala i sa pričom i sa džemperima. Svaka čast na domišljatosti i upornosti za pattern, jedva čekam da vidim kako će se džemper izgledati kad se završi :)

Marinica kaže...

Čini mi se da će bit odličan kad ga završiš :))

mmirandam kaže...

Svaka čast!!! Već ga mogu zamisliti - predobar! A onda nama proslijedi pattern ;)))

mmirandam kaže...

Sad sam malo pročačkala na raverly-u; možda ti malo pomogne oko rukava
http://www.ravelry.com/projects/knittingdane/sarah-lund-3-sson i http://www.ravelry.com/patterns/library/stribet-sweater-2

tena kaže...

je, vidila sam i ja to. iako ne razumijem njemački, u biti vidim da ej to vrlo sličan način na koji i ja radim. Ova prva radi od gore prema dolje. Skoro sam gotova, imam još malo za plest, pa uvuć krajeve, oprat i probat, jedva čekam, izgleda odlično :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails