utorak, siječnja 31, 2012

As seen on TV

Neke žene gledaju serije tipa Sex i grad samo da bi vidile šta je koja glumica ovaj put obukla. Meni ta konkretna moda nije toliko impresivna, ali se ipak često desi da uskliknem svom, za to nezainteresiranom, mužu: „ajme kako mi se ova glumica super oblači!“.
Inspiracija za ovaj post mi je serija na koju sam se zadnjih dana totalno zakačila – Once upon a time. Neću pričat o seriji, ono što želim reći je da apsolutno svaki put kad se na sceni pojavi Mary Margaret, ja zaslinim. Nažalost, na webu nisam uopće našla puno slika sa njenim slatkim cvjetastim haljinicama i suknjama do koljena, preko kojih uvijek nosi pletenu vestu, ali zato već postoji Ravelry grupa koja pokušava skužiti patterne neke njene pletene odjeće (koje u seriji ima mnogo, jer što bolje dočarava atmosferu bajke od čipkastog romantičnog pletiva).Some women watch shows like Sex and the City just to see what each actress is wearing this time. I was never impressed with that particular fashion, but it still happens sometime that I shout to my not interested husband "I love what that actress is wearing!"
This post was inspired mostly by I show I'm totally hooked on - Once upon a time. I'm not going to talk about the show, but I want to say that every time Mary Margaret shows up on the scene, I drool. Unfortunately, I couldn't find on Google so many photos of her flower dresses, knee-length skirts, which she always combines with knit cardigans, but there's already a Ravelry group trying to figure out patterns of all the knitwear on the show (and there's plenty of it, 'cause what says fairytale atmosphere better than lacy romantic knitting).Kad smo kod pletenog na TVu, moja nikad prežaljena boljka je onaj žuti prsluk koji nosi Penny iz Big Bang Theory preko bijele bluzice kad radi kao konobarica. Taj prsluk, kao i Fridicin Honey, su mi The Ultimate Prsluci. Nažalost, čak i da ga ispletem, za puni efekt morala bih povećati grudi za 2-3 broja, što je možda malo previše posla i novaca za jednu vestu (plastična operacija + vuna = priličan trošak).

Speaking of TV knitwear, I never got over the yellow vest Penny wears atop a white blouse when she's waitressing on The Big Bang Theory. That vest, along with the Honey vest Fridica made are my two favorite vests. Unfortunately, even if I made it, to get the full effect I would have to enlarge my breasts by 2-3 sizes, which is maybe too much work for a vest (plastic surgery + yarn = quite an expense).Ali sam zato uspješno reproducirala šal koji sam vidjela na Jane u britanskoj seriji Coupling. Nažalost, nikad nisam našla na internetu screenshot na kojem se vidi taj šal, iako ga nije skidala cijelu epizodu, ali po uzoru na njega ja sam napravila svoj prvi Dugi uski drop-stitch šal koji nosim već četvrtu zimu zaredom.

But I succesfully reproduced a scarf I saw on Jane in a British sit-com Coupling. Unfortunately, I never found a screenshot of the original on the web, even though she wore it through the entire episode, but it inspired me to make my first long drop-stitch scarf I've been wearing for four winters in a row. 

Moj prvi pin na Pinterestu bila je haljina koju je nosila Courtney Cox u prvoj sezoni Cougar Towna. Inače ne znam šta mi je iritantnije, ta glumica ili ta serija, ali jako sam sretna što sam ugledala tu koraljno crvenu haljinu sa bijelim print cvjetićima.

My first pin on Pinterest was a dress Courtney Cox wore on the pilot of Cougar Town. I can't tell you what I find more annoying, that actress or that show, but I sure am happy I saw that coral red dress with white flower print.


I za kraj, malo Rory Gilmore. Sve njene vestice, haljinice, suknjice, bluzice i kaputići iz one sezone kad je bila posvađana s mamom bile su predmet mog slinjenja. Dan danas imam jedan džemper koji zovem Rory-džemper jer me podsjeća na nju.

And lets finish with some Rory Gilmore. I adored all those sweaters, cardigans, dresses, skirts, blouses and coats she wore on that season when she was not speaking to her mum. To this day I have a cardigan that reminds me of her, and I call it my Rory-cardi. 


nedjelja, siječnja 29, 2012

Kukičani brkovi - how to, Crochet moustache - how to

Kako vidim, 3 motiva koja su zadnjih godinu-dvije apsolutni must u svemu; od odjeće i accessoirea  do uređenja prostora i predmeta su sove, paunova pera i brkovi.
Nedavno me prijatelj zamolio da mu pomognem da si isplete brkove. Gledala sam neke tutorijale na netu, smišljala i isprobavala, i zaključila da bi ih bilo najlakše iskukičati. Ispalo je da je sat-dva bilo dovoljno vremena da
a)    Smislim kako iskukičati brkove
b)    Prijatelja naučim kukičati in general
c)    Prijatelj iskukiča brkoveClearly, the three motifs that are a hit in every kind of design lately are owls, peacock feathers and moustache. 

Recently, a friend asked me to help him knit a moustache. I checked on some online tutorials, thought and tried, and decided it would be easier to crochet them. It turned out 2 hours were enough to

a) figure out how to crochet a moustache
b) teach my friend to crochet
c) my friend to crochet the moustachePa evo, nudim tutorijal. Vještina kukičanja koja se traži je najosnovnija: da znate raditi lančić i stupiće.

Materijal:
kukica debljine oko 5mm,
Vuna u željenoj boji debljine oko 5-6mm
(možete uzeti i druge debljine, ali brkovi izgledaju efektnije i čvršće ako je vuna malo deblja od kukice)

Napravite lančić od 21 omčice. Možete nečim (spajalicom, komadićem vune) označiti sredinu tog lančića,koja će biti i sredina brkova
Na tom lančiću napravite stupiće po slijedećoj shemi:
3 niska stupića (bez navoja)
3 visoka stupića (1 navoj)
2 dvostruka stupića
2 lančića
Jedan niski stupić (on treba biti u sredini lančića)
2 lančića
2 dvostruka stupića
3 visoka stupića
3 niska stupića

Odrežite vunu i kraj uvucite u brkove. Možete ih zalijepiti ili zašiti za nastavak za broševe, ili običnom zihericom učvrstiti za odjeću kao broš. Možete ih učvrstiti na obruč za kosu ili ukosnicu. U svakom slučaju, spremni ste za Rakijarnicu ili koncert Let3.
So, here's a tutorial. The crochet skill required is basic: chain and crochet. 

Materials: 

5mm crochet hook
5-6mm yarn in desired color (the moustache will look better if the yarn is a bit thicker than the hook)


Make 21 chains. You can use a stitch marker to mark the middle of the chain, which will be the middle of the moustache. 
Than make: 
3 single crochets
3 double crochets
2 triple crochets
2 chains
1 single crochet
2 chains
2 triple crochets
3 double crochets
3 single crochets


Cut the yarn and weave in all ends. You can wear it as a brooch or sew it on a bag, glue it on a hair band.

četvrtak, siječnja 19, 2012

Po

Ostavila sam blog sa strane kroz cijeli ovaj period kada svi blogeri i blogerice naprave nekakav godišnji sažetak svojih radova. Sada, kad smo se svi vratili u uobičajene rutine, i mene je prošla volja za objavljivanjem nekih tipičnih novogodišnjih postova.
Ipak, moram se osvrnuti na zadnjih godinu dana svoga pletenja. Taman negdje u ovo vrijeme prošle godine, bila sam na godišnjem odmoru i nakon dugo vremena se vratila na Ravelry i odlučila okušavati u novim i sve složenijim projektima. Sve ono što mi se činilo prekomplicirano ili preopsežno za mene, počela sam svladavati jedno po jedno.
Dug je popis stvari koje sam naučila, kao što je dug popis i kapa koje sam isplela. I zbog toga sam najviše ponosna: što danas pletem stvari koje su mi se prije godinu dana činile prekomplicirane za mene.
U zadnjoj četvrtini godine ispunila mi se još jedna velika pletačka želja – želja za grupom za pletenje. Jedna pletačka radionica pretvorila se u pletačku grupicu koja se sastaje svaki vikend i čini jedan jako ugodan dio mog socijalnog života.
Tako možemo reći da sam 2012. godinu nastavila u tonu pomicanja vlastitih granica. Lo and behold, moj prvi pseći džemper:Nakon švrljanja Ravelryjem, na kraju sam radila po vlastitom izračunu i uzorku, jer mi se nijedan pattern nije svidio. Ustvari sam radila na sličan način na koji bih isplela džemper djetetu (moj omiljeni: u jednom komadu od gore prema dolje), uz razliku što psima morate napraviti skoro trostruko šira leđa od prednjice.
Najveći strah mi je bio da će ga biti prekomplicirano navući. Šta ja znam koliko su fleksibilne pseće nožice za provlačenje kroz rukave! Ali, čini se da je Po zadovoljan, i da pseće džempere mogu dodati na listu "nije teško".

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails