četvrtak, listopada 06, 2011

Konkretna pitanja - konkretni odgovori

Da se mene pita, umjesto da se stalno podiže puste spomenike velikim državnicima i palim žrtvama, ja bih prvo digla jedan spomenik svim ljudima koji su nešto korisno objavili na internetu. Jednostavno obožavam kad nešto tražim i pitam se, i onda malo googlam i nađem odličan tutorijal ili korisne informacije.
Shodno tome, kad gledam u statistike svog bloga, i u riječi iz pretražnika koje su nekoga dovele na moj blog, uvijek me muči kad po tim riječima vidim da netko nije našao ono što je tražio. Hoće upute za isplest beretku, a umjesto toga naiđe na moju sto i jednu jadikovku kako mi je beretka ispala prevelika.
Problem je što često pretpostavljamo da svi znaju ono što i mi znamo, i preskačemo osnove, a preskačemo i činjenicu da ne barataju svi korisnici interneta engleskim.
Uglavnom, evo mog pokušaja da dam malo konkretnije odgovore na najčešće search termine koji vas dovode ovamo, a o kojima niste dosad mogli naći ništa pametno:


Jesen sastav i sastav jesen
Jedan glupi naslov na seriju slika iz mog vrta još uvijek dovlači najveći broj posjetitelja na ovaj blog, pogotovo jer je opet jesen, mada ne bi se reklo. Djeco: PIŠITE SVOJE SASTAVE! Nije bitno koliko besmisleno to izgleda, ne možete zamisliti koliko poslova zahtijeva sposobnost da napišete suvisao tekst na totalno glupu i ispraznu temu, odnosno da napišete puno nečega što je ustvari ništa, i to sve pismeno i u lijepoj formi. Dakle, prionite, opisujte kako šumi lišće i mirišu kesteni i vjeverica skuplja žireve, a roditelji kune za grijanje.

Cvjetići od tkanine
Čak i ako niste vični engleskom, tražite na Youtube „fabric flowers“ i dobit ćete milijun tutorijala za različite tehnike. Također, na Hobbychic blogu imate sakupljenu hrpu tutorijala. I onda još malo googlajte i naći ćete JOŠ tutorijala.

Postavljanje pločica
Pozdrav svim hrabrim ljudima koji su odlučili postavljati svoje pločice! Dopustite da vam kažem, nakon što je sve pločice u našem stanu postavio moj muž /geek i njegovi prijatelji kojima smo dužnici za vijeke vjekova, a svi bez dana iskustva u istome; ne dajte se obeshrabriti. Opet, vaš prijatelj je YouTube, iako tu nema previše filozofije jednom kad se krene. Možda će trajati (5 puta) duže nego kad rade majstori, ali u našem slučaju se itekako isplatilo, vodoinstalater je na kraju rekao da izgleda kao rad većine naših majstora. Iskreno ne znam šta pametno tu reći, pa ako netko ima konkretno pitanje, pitajte na mail.

Kako isplesti šal
Hm...okej. Pretpostavljam da ljudi koji ovo traže ne žele plesti neki komplicirani čipkasti šal, nego ono baš skroz obični.
Amo ovako: na ovom linku je moja sestra davno napisala upute za osnove pletenja (pravo i krivo očice) i nekakve osnovne upute za pletenje običnog šala. Ako imate neko konkretno pitanje, pitajte u komentarima ili na mail (ovdje, ne tamo).

Tenchee
Mama, volim te najviše i moram te naučit bookmarkat.

Pletenje kape
Opet, idemo s osnovama. Za isplesti običnu kapu, probajte ovako:
Recimo da imate male igle br. 4 (4 je debljina, a imate pet igala) i vunu odgovarajuće debljine.
Postavite cca 80 očica na 4 male igle, po 20 na svaku. Pletite rebrasti bod (jednu pravo-jednu krivo) par cm, pa se prebacite na glatki bod (sve pravo), dok ne dobijete 10-15 cm ispletene cijevi koja vam po širini ide taman oko glave. Onda u jednom redu skidajte po jednu očicu na kraju svake igle (dakle, iz dvije ispletete jednu). Sljedeći red pletite sve ravno. Ponavljajte ovo sužavanje svako drugi red dok vam ne ostane mali broj očica (4 ili 8). Prerežite vunu tako da vam ostane malo veći repić, na njega nataknite veliku iglu za šivanje, provucite je kroz sve očice i stegnite.

Pletenje beretke
Beretka je kapa koja krene kao normalna kapa, dakle širine uz glavu, najbolje rebrasti bod jer je on rastezljiv. Nakon par cm, kad se prebacite na glatki bod, morate je naglo dosta proširiti, dodajući po jednu očicu otprilike svako 3 očice. Onda pletete neko vrijeme normalno normalno, pa počnete na istim tim mjestima sužavati, i isto završite kao s običnom kapom. Ako želite da vam se lijepo širi na sve strane, kad je ispletete properite je nježno u vlažnoj vodi (nikako vrućoj ni sapunu, i s minimumom trljanja, cijeđenja, gužvanja) i rastegnite preko plitkog tanjura, da poprimi pravi oblik beretke. Ako želite hipsterovsku vrećastu, ispletite je par cm dužu, i nemojte rastezati preko tanjura.


Eto. Sad sam mirna.

2 komentara:

ivana kaže...

za ovo tenchee sam i ja kriva, odnosno ja upisujem hobiholičarka tenchee - ipak sam ja naprednija guglačica :))

tena kaže...

@Ivana: ma znam da ih ima još koji googlaju, to sam napisala više radi efekta :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails