subota, listopada 22, 2011

DIY vješalica za jakne

Ovaj post moram započeti tako što ću javno reći svom mužu da je bio u pravu, a ja sam bila u krivu.
Naime, prije nekoliko mjeseci pomagao je jednom prijatelju skidati staru lamperiju sa zidova. Morate znati jednu stvar o mom dragome, voljela bih da je i mene prije x godina netko na to pripremio. On ne može podnijeti da se baci nešto od drva. Kad vidi drvo, moja ljubav vidi mogućnosti, iako otkad ga poznajem, pa do prošle godine, nikad ga nisam vidila da je od drva napravio IŠTA. Uglavnom, long story short, tu lamperiju koju je prijatelj digao sa zidova on je uredno dovukao kući.
Ja sam, naravno, dobila osam različitih alergijskih osipa kad sam vidjela ispred kuće tu hrpu dasaka iz kojih su virile ruzinave brokve (ilitiga rđavi čavli). Samo sam pomislila „Tetanus alert!“ i inzistirala da se maknu negdje gdje ih Bubamaronja neće pronaći, a ja neću gledati.
Sudba je htjela da smo se pošteno dekintirali ovom selidbom, a ostalo je još nužnog namještaja koji nam fali po kući.
Dok nije zahladilo, nismo uopće ozbiljno shvaćali činjenicu da nemamo nikakvu vješalicu za jakne. Ali otkad se spustila bura, postalo je evidentno da ne možemo cijelu zimu ostavljati jakne i kapute po kauču i namještaju.
Odjednom, veli moj muž: a imaju ove neke stare kukice, mogli bi napravit konstrukciju od onih dasaka, obojat ih i imamo vješalicu.
Uglavnom, evo, ništa lakše (ako imate starih dasaka koje se muvaju po kući i nekoga tko zna s pilom, bušilicom i tiplima).







Većina DIY vješalica za kapute na internetu sastoji se samo od jedne daske na koju su učvršćene kukice. Mi smo ipak išli na konstrukciju koja pokriva komad zida, jer je mene netko nekad naučio da nije idealno ako su jakne u direktnom kontaktu sa zidom, budući da će ili one isprljati njega, ili zid njih.
Nakon što smo izmjerili širinu i dužinu željene vješalice, dragi je ispilao oštećene rubove, sve smo ih obrusili i obojali bijelom mat bojom. Išli smo na amoreć shabby, ali ne onaj „nanijela sam osam slojeva različitih boja i sredstava i brusila u međuvremenu i posipala vilinskom prašinom“ shabby, nego onaj „to smo mi onako malo samo štrc brc prebojali“ shabby. Lijeni shabby.
Jako brz, jednostavan i simpa obiteljski projekt, na koji, budući da nam je stan jedno veliko gradilište, nismo potrošili ni lipe.

srijeda, listopada 19, 2011

Nove beretke

Ako sam išta izvještila prošle godine, onda je to pletenje beretki. Ili, točnije, izvještila sam obožavanje beretki.
Ali sam zaključila da je vrijeme da počnem puštat svoje beretke u svijet. I da isprobam kako radi taj Woohoo!
Kad je već Igor našao Anu, nadam se da će netko pronaći i mene i moje kape. Možda baš Ani i treba.
No, evo ih i ovdje, zasad dvije suncem razveseljene beretke. Već neko vrijeme sam hipnotizirana kombinacijom žute i sive. Za promotivnu cijenu od 80kn, mogu vas zaraziti.


nedjelja, listopada 09, 2011

Novi projekt

Većini ljudi, kad namješta dnevni boravak, jedan od osnovnih komada namještaja je nekakav regal na kojem će stajati televizija. Ja te regale ne volim, a ni televiziju nemamo. Umjesto toga, imamo flatrate internet, laptop, i jedan malo veći monitor povezan na njega. Kad smo preselili, odmah prvu večer moj je dragi složio improviziranu konstrukciju na kojoj možemo gledati serije, ili, kako se kasnije pokazalo, puno češće Pingu crtić.


Uglavnom, na dvije kante Jupolovog kreča stavio je neku veliku dasku kojih se stotine muvalo još po stanu. Rješenje koje izgleda zgodno samo prvih 48 sati nakon selidbe.
Onda nam je, uostalom, i zatrebao taj kreč, pa je umjesto kanti poslužila kutija s Bubamarčevim igračkama koje su ionako „na pauzi“ dok se on igra s nekim novijima.
Sad sam zaključila da je dosta tih improviziranih rješenja, i da to što nemamo TV ne znači da nam ne treba neka vrsta TV-stalka.
Enter: moja mala kredenca!

Nisam vam se ni pohvalila da sam dobila malu staru kredencu ovo ljeto. Jedna draga prijateljica me se sjetila kad su praznili stan njenog pokojnog barbe i pronašli ovaj pravi mali bombončić. Neko sam se vrijeme mislila šta da s njom radimo, ali mislim da će na vrhu stajati monitor, a polica i ormarić će postati skrovište Bubamarčevih igračaka i slikovnica.
Ovo je kredenca nakon brušenja.


Shabby loverice: ovo je najbliže shabby izgledu što će ona doći. Planiramo je obojati glatko bijelo, kako bi se uklopila u ostatak namještaja u sobi. Budući da su dječje igračke dovoljno šarene same po sebi, zasad je ne namjeravam ničim drugim dekorirati, a lako nadodamo još koji korak kad joj budemo mijenjali svrhu. Zasad, imamo pune ruke posla s njom, pravi obiteljski projekt.

četvrtak, listopada 06, 2011

Konkretna pitanja - konkretni odgovori

Da se mene pita, umjesto da se stalno podiže puste spomenike velikim državnicima i palim žrtvama, ja bih prvo digla jedan spomenik svim ljudima koji su nešto korisno objavili na internetu. Jednostavno obožavam kad nešto tražim i pitam se, i onda malo googlam i nađem odličan tutorijal ili korisne informacije.
Shodno tome, kad gledam u statistike svog bloga, i u riječi iz pretražnika koje su nekoga dovele na moj blog, uvijek me muči kad po tim riječima vidim da netko nije našao ono što je tražio. Hoće upute za isplest beretku, a umjesto toga naiđe na moju sto i jednu jadikovku kako mi je beretka ispala prevelika.
Problem je što često pretpostavljamo da svi znaju ono što i mi znamo, i preskačemo osnove, a preskačemo i činjenicu da ne barataju svi korisnici interneta engleskim.
Uglavnom, evo mog pokušaja da dam malo konkretnije odgovore na najčešće search termine koji vas dovode ovamo, a o kojima niste dosad mogli naći ništa pametno:


Jesen sastav i sastav jesen
Jedan glupi naslov na seriju slika iz mog vrta još uvijek dovlači najveći broj posjetitelja na ovaj blog, pogotovo jer je opet jesen, mada ne bi se reklo. Djeco: PIŠITE SVOJE SASTAVE! Nije bitno koliko besmisleno to izgleda, ne možete zamisliti koliko poslova zahtijeva sposobnost da napišete suvisao tekst na totalno glupu i ispraznu temu, odnosno da napišete puno nečega što je ustvari ništa, i to sve pismeno i u lijepoj formi. Dakle, prionite, opisujte kako šumi lišće i mirišu kesteni i vjeverica skuplja žireve, a roditelji kune za grijanje.

Cvjetići od tkanine
Čak i ako niste vični engleskom, tražite na Youtube „fabric flowers“ i dobit ćete milijun tutorijala za različite tehnike. Također, na Hobbychic blogu imate sakupljenu hrpu tutorijala. I onda još malo googlajte i naći ćete JOŠ tutorijala.

Postavljanje pločica
Pozdrav svim hrabrim ljudima koji su odlučili postavljati svoje pločice! Dopustite da vam kažem, nakon što je sve pločice u našem stanu postavio moj muž /geek i njegovi prijatelji kojima smo dužnici za vijeke vjekova, a svi bez dana iskustva u istome; ne dajte se obeshrabriti. Opet, vaš prijatelj je YouTube, iako tu nema previše filozofije jednom kad se krene. Možda će trajati (5 puta) duže nego kad rade majstori, ali u našem slučaju se itekako isplatilo, vodoinstalater je na kraju rekao da izgleda kao rad većine naših majstora. Iskreno ne znam šta pametno tu reći, pa ako netko ima konkretno pitanje, pitajte na mail.

Kako isplesti šal
Hm...okej. Pretpostavljam da ljudi koji ovo traže ne žele plesti neki komplicirani čipkasti šal, nego ono baš skroz obični.
Amo ovako: na ovom linku je moja sestra davno napisala upute za osnove pletenja (pravo i krivo očice) i nekakve osnovne upute za pletenje običnog šala. Ako imate neko konkretno pitanje, pitajte u komentarima ili na mail (ovdje, ne tamo).

Tenchee
Mama, volim te najviše i moram te naučit bookmarkat.

Pletenje kape
Opet, idemo s osnovama. Za isplesti običnu kapu, probajte ovako:
Recimo da imate male igle br. 4 (4 je debljina, a imate pet igala) i vunu odgovarajuće debljine.
Postavite cca 80 očica na 4 male igle, po 20 na svaku. Pletite rebrasti bod (jednu pravo-jednu krivo) par cm, pa se prebacite na glatki bod (sve pravo), dok ne dobijete 10-15 cm ispletene cijevi koja vam po širini ide taman oko glave. Onda u jednom redu skidajte po jednu očicu na kraju svake igle (dakle, iz dvije ispletete jednu). Sljedeći red pletite sve ravno. Ponavljajte ovo sužavanje svako drugi red dok vam ne ostane mali broj očica (4 ili 8). Prerežite vunu tako da vam ostane malo veći repić, na njega nataknite veliku iglu za šivanje, provucite je kroz sve očice i stegnite.

Pletenje beretke
Beretka je kapa koja krene kao normalna kapa, dakle širine uz glavu, najbolje rebrasti bod jer je on rastezljiv. Nakon par cm, kad se prebacite na glatki bod, morate je naglo dosta proširiti, dodajući po jednu očicu otprilike svako 3 očice. Onda pletete neko vrijeme normalno normalno, pa počnete na istim tim mjestima sužavati, i isto završite kao s običnom kapom. Ako želite da vam se lijepo širi na sve strane, kad je ispletete properite je nježno u vlažnoj vodi (nikako vrućoj ni sapunu, i s minimumom trljanja, cijeđenja, gužvanja) i rastegnite preko plitkog tanjura, da poprimi pravi oblik beretke. Ako želite hipsterovsku vrećastu, ispletite je par cm dužu, i nemojte rastezati preko tanjura.


Eto. Sad sam mirna.

srijeda, listopada 05, 2011

Pingu torta

Lijena Tenchee nikako da se uhvati fotoaparata. Zločesta, zločesta Tenchee!


Sjećate se kad sam bila vrijedna i strašno se trudila napraviti najvoljenijem djetetu tortu za rođendan? Pa smo se svi zajedno smijali kako je to išlo.
E ove godine je lijena Tenchee odlučila da želi tortu koja će lijepo izgledat na slici, a ne biti dobra i romantična priča. Srećom, znam ljude koji znaju ljude, i znam jednu čovjekicu koja fantastično radi torte s ticino masom.
Iako ja inače volim da kolači izgledaju kao kolači, i da nam od samog pogleda na kreme, čokolade i voće krenu sline, ova nova moda ticinom pokrivenih torti mi se čini idealna za djecu. Pogotovo ako je netko vičan, kao što je naša slastičarica. Bubamaro već mjesecima apsolutno obožava crtani Pingu i svi smo troje naučili svaku epizodu napamet. Pa nam se činilo da bi to bio najbolji motiv, ali nisam ni sanjala da će teta kolačarica tako vjerno prikazati likove.




Sad kad pogledam, stvarno ne znam kako me je to iznenadilo, budući da se na njenom profilu vidi da je u stanju vrlo uvjerljivo napraviti tortu koja izgleda kao pršut ili cipele.
Uglavnom, Bubamaronja je bio jako zadovoljan, ne samo svojim omiljenim likovima, nego i okusom torte, koju je tražio svaki put kad bi otvorili frižider.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails